Resipi Apam Balik Homemade

Jimat, Sedap Dan Boleh Makan Puas-Puas.


BAHAN-BAHAN:
  • 2 cawan tepung gandum
  • 1 1/2 cawan air
  • 1/3 cawan gula
  • 2 biji telur
  • 1 sudu teh baking powder
  • 1 sudu teh yis mauripan
  • 2 sudu besar minyak masak
  • Secubit garam
  • Sedikit pewarna kuning telur
BAHAN TABUR:
  • Kacang tanah yg telah di kisar ( ikut suka)
  • Gula ( ikut suka)
  • 1 tin jagung ala cream.
  • Mentega (ikut suka)

CARA MEMASAK:
1. Pukul telur dan gula hingga kembang.
2. Masukan baking powder,yis, minyak masak dan garam. Kisar lagi.
3. Masukkan air, tepung dan pewarna. Kisar lagi.
4. Perap adunan selama 1-2 jam.


5. Dengan menggunakan kuali non stick, masukkan bancuhan tepung. Kemudian masukkan bahan tabur mengikut citarasa.

Setelah masak, lipat dan angkat. Sedia untuk dihidang.

Kredit resipi & gambar: Aien Ismail via MAHN


Share on Google Plus

Admin nazz

Admin blog ini berasal daripada Wilayah Persekutuan Labuan. Sebarang cadangan, kerjasama, persoalan, periklanan, tempahan perkhidmatan boleh hubungi alamat emel ini - labuanblogger@gmail.com .

0 Komen:

Post a Comment

Saya selaku admin blog ini tidak bertanggungjawab atas sebarang komen yang dibuat oleh pembaca. Sebarang komen berunsur negatif akan di padam dan sila hubungi saya di alamat emel : labuanblogger@gmail.com jika terdapat sebarang komen negatif dalam blog ini yang belum dipadamkan. Sekian terima kasih.